Afgeronde weekopdrachten

Weekopdracht 15:

De 100 dagen zijn voorbij!
Weekopdracht 14:

Hoe worden Purmerend en Beemster 100% afvalvrij?


Week 14 stond in het teken van het 100% afvalvrij maken van Purmerend en Beemster. We hebben aan de deelnemers gevraagd welke tips zij ons konden geven. Tips van Astrid: 'Wanneer we alle producenten...


Week 14 stond in het teken van het 100% afvalvrij maken van Purmerend en Beemster. We hebben aan de deelnemers gevraagd welke tips zij ons konden geven.

Tips van Astrid:

'Wanneer we alle producenten en winkels zover krijgen dat er geen onnodig verpakkkingsmateriaal om een product zit, of een recyclebare of een statiegeldverpakking dan krijg je nog minder restafval.'

'Wanneer er regelmatig in de gratis huis-aan-huisblaadjes tips en lijstjes staan, bv wat waar hoort bij afvalscheiding. Hoe je spullen recycled. Krijgen zeer veel mensen dit onder ogen. Misschien lukt het niet meteen maar de aanhouder wint. '

 

                       


Weekopdracht 13:

Welk gebruiksvoorwerp kan jij delen met anderen?


Week 13 stond in het teken van diensten en spullen delen. Dit wordt ook wel eens de deeleconomie genoemd. Dit is een socio-economisch systeem waarin delen en collectief consumeren centraal staan. Het ...


Week 13 stond in het teken van diensten en spullen delen. Dit wordt ook wel eens de deeleconomie genoemd. Dit is een socio-economisch systeem waarin delen en collectief consumeren centraal staan. Het gaat om gezamenlijke creatie, productie, distributie, handel en consumptie van goederen en diensten.

Er bestaan inmiddels al heel veel initiatieven om spullen of diensten met elkaar te delen. Voorbeelden hiervan zijn: Peerby, Airbnb, Etsy, Snappcar,De Weeggeefhoek of Het Repaircafé. Sommige van deze diensten zijn betaald en andere zijn geheel gratis. Je kunt als consument een hoop geld besparen, want je hoeft niet meteen alles zelf (nieuw) aan te schaffen. Daarnaast is het ook beter voor het milieu, want het kan een hoop extra afval schelen.

We hebben aan de deelnemers gevraagd of zij producten met andere delen.

Barbara: 'Wij lenen zelf boeken of we lenen ze aan andere uit. Daarnaast delen we onze garagebox en auto met familie of buren, mits we niet tegelijk een vakantie hebben gepland. Onze vorige bank hebben we gratis weggegeven aan een studente.'

 

 

 

 


Weekopdracht 12:

Hoe vier jij Sinterklaas afvalvrij?


Week 12 stond geheel in het teken van het Sinterklaasfeest en de daarop volgende feestdagen zoals kerst en oud en nieuw. Tijdens dit soort dagen wil ons afval nog wel eens toenemen. We geven elkaar ca...


Week 12 stond geheel in het teken van het Sinterklaasfeest en de daarop volgende feestdagen zoals kerst en oud en nieuw. Tijdens dit soort dagen wil ons afval nog wel eens toenemen. We geven elkaar cadeautjes, nuttigen wat meer hapjes en drankjes en het avondeten is ook vaak wat luxer dan normaal. Wij waren daarom benieuwd hoe onze deelnemers de feestdagen zo afvalvrij mogelijk kunnen maken?

Sommige deelnemers gaven meteen aan helemaal niet aan Sinterklaas te doen en de deelnemers die het wel vieren gaven aan vooral extra papier en plastic te hebben, dat zij in de plastic- en papierbak gooien. Voor de surprises wordt er gebruik gemaakt van oud papier, zodat er geen nieuw materiaal voor nodig is. Andere gaven aan zelf te gaan bakken in plaats van alle zoetwaren kant en klaar aan te schaffen.

Er kwam ook een leuke bijdrage binnen van Astrid, die het geluk had dat ze deze week het restafval van de Sinterklaasviering mee kon geven aan haar schoonouders uit Amsterdam, die het daar in de afvalcontainers zouden weggooien. Hierdoor kon het gemiddelde gewicht van haar restafval gelijk blijven.

 


Weekopdracht 11:

Welke winkelier werkt al goed mee om afval te voorkomen?


Week 11 stond in het teken van bedrijfsafval en dan met name het afval van winkeliers. We zijn nog steeds voor een (groot) deel afhankelijk van diverse winkels, denk aan supermarkten, kledingwinkels e...


Week 11 stond in het teken van bedrijfsafval en dan met name het afval van winkeliers. We zijn nog steeds voor een (groot) deel afhankelijk van diverse winkels, denk aan supermarkten, kledingwinkels en speelgoedwinkels. Ook zij hebben te maken met hun eigen afvalproductie en afvalverwerking.

We hebben aan de deelnemers gevraagd of zij winkeliers kenden die al goed meewerken om afval te voorkomen. Deze mochten zij dan even in het zonnetje zetten.

De volgende winkels verdienen een pluim:

Door Jacoba: Plus Ligthart (Winkelcentrum Leeuwerikplein Purmerend)

Deze supermarkt doet zijn best om hun afval goed te scheiden. Daarvoor maken zij gebruik van hun eigen containers. Karton en plastic apart en groenten en fruit dat over de datum is wordt opgehaald door een boerenbedrijf. De bedrijfsleider heeft Jacoba verteld dat PLUS de duurzaamste supermarkt van Nederland is, gekozen door consumenten. Er is ook een behoorlijk assortiment biologische producten te verkrijgen.

Door Barbara en Jacoba:
Natuurslagerij Koeman (Winkelcentrum Leeuwerikplein Purmerend)

Natuurslagerij Koeman verkoopt biologisch vlees en biologsiche producten zoals eieren. Het vleesafval wordt apart gehouden en gaat terug naar het bedrijf dat ook vlees levert. Karton en plastic wordt apart gescheiden, maar er is ook nog ander restafval. Een deel verdwijnt in de containers die bij het winkelcentrum horen.

Eervolle vermelding:

Albert Heiijn XL Purmerend (Burgemeester D. Kooimanweg)

Op dit moment mag de AH XL van Purmerend zich de meest duurzame supermarkt van Nederland noemen. Dit komt onder andere door een aantal milieuvriendelijke toepassingen, waaronder 700 zonnepanelen op het dak, die meerdere winkels van stroom kunnen voorzien en ook op de parkeerplaats elektrische auto's kunnen opladen.

BCC Purmerend (Gedempte Singelgracht Purmerend)

BCC biedt klanten de mogelijkheid om lege cartridges en mobiele telefoons in te leveren, die gerecycled worden en het geld dat dit oplevert gaat volledig naar een goed doel.

Retro Studio (Kanaalstraat Purmerend)

Retro studio biedt een ruime keus aan vintage meubelen. Waarom nieuw produceren als oud ook weer opgeknapt iets moois kan opleveren.

 


Weekopdracht 10:

Gft,wat kun je ermee?


Week 10 stond in het teken van het gft-afval, de meest organische afvalstroom die we kennen. We hebben aan de deelnemers gevraagd welke producten er allemaal bij het gft-afval terecht komen en of zij ...


Week 10 stond in het teken van het gft-afval, de meest organische afvalstroom die we kennen. We hebben aan de deelnemers gevraagd welke producten er allemaal bij het gft-afval terecht komen en of zij soms ook wel eens smokkelen, door producten bij het restafval te gooien.  

Uit de resultaten komen over het algemeen de volgende producten in de gft-bak terecht:

  • Schillen van fruit en aardappelen
  • Snijafval van groente
  • Uitgebloeide bloemen
  • Snoeiafval
  • Bladeren
  • Eierdoppen
  • Restjes van de warme maaltijd
  • Overgebleven sneetjes brood
  • Koffieprut

Het meeste komt netjes in de juiste bak terecht, maar soms worden de koffieprut en de theeblaadjes bij het restafval gegooid.

 

Er kunnen uiteindelijk twee producten van dit afval worden gemaakt, namelijk compost en biogas. De compost komt voor het overgrote deel terecht bij de land- en tuinbouw. Sommige gemeente geven hun inwoners ook de kans om één keer per jaar gratis compost op te halen.
Biogas is de milieuvriendelijke vervanger voor fossiele brandstoffen.


Weekopdracht 9:

Wat kun je zelf maken van afval?


Week 9 stond in het teken van upcycling, oftewel het hergebruiken van producten om er totaal iets nieuws mee te maken. Upcycling is verwant aan recycling, alleen worden hierbij de producten niet volle...


Week 9 stond in het teken van upcycling, oftewel het hergebruiken van producten om er totaal iets nieuws mee te maken. Upcycling is verwant aan recycling, alleen worden hierbij de producten niet volledig tot nieuwe grondstof omgezet, maar behouden de producten voor een deel hun oorsponkelijke vorm.

Er bestaan al heel veel voorbeelden van upcycling, maar we waren benieuwd wat voor creaties onze deelnemers konden verzinnen:

Annemiek:
'
Ik maak compost van zeer goede kwaliteit'

Mario:
'Wij zijn niet zo snel met het weggooien van oude meubels. Vaak is de stof niet goed meer vallen er gaten in en denk je we kopen wel nieuwe. Het is juist een leuke uitdaging om meubels weer opnieuw te bekleden. Het vind vaak weer een weg Naar een ander. Ook met aankopen goed kijken of je iets wel nodig hebt'

Ria:
'Het snoeiafval heb ik bewaard, Van de stevige takken ga ik dit jaar weer een kerstboom knutselen. Vastbinden met touw. En dan kan hij mooi voor het raam hangen.'

 


Weekopdracht 8:

Wat zit er nog in jouw restafval?


Week 8 stond in het teken van het afval waar de deelnemers van 100-100-100 al weken mee bezig zijn, restafval. Eigenlijk het 'enige echte afval' binnen alle afvalstromen die wij in Purmerend en Beemst...


Week 8 stond in het teken van het afval waar de deelnemers van 100-100-100 al weken mee bezig zijn, restafval. Eigenlijk het 'enige echte afval' binnen alle afvalstromen die wij in Purmerend en Beemster kennen, omdat hierin de producten zitten die we niet kunnen hergebruiken.

We hebben aan de deelnemers gevraagd een duik te nemen in hun restafvalbak, om te kijken welke producten hierin terechtkomen. Een niet al te schoon klusje, maar het geeft wel meer inzicht in deze afvalstroom.

De meest voorkomende producten die de deelnemers opgegeven hebben waren:

- chipszakken
- gebruikte zakdoekjes of tissues
- doordrukstrips van medicijnen
- luiers
- kapotte sokken
- spullen die over de datum waren o.a. Ketchup
- diverse verpakkingen met zilverfolie aan de binnenkant
- theezakjes
- kaarsstompjes
- wattenschijfjes
- pleisters en diverse soorten verband
- keukenrol
- haren
- stof uit stofzuiger
- insuline ampullen
- verpakkingen van supplementen
- kapotte paraplu


Weekopdracht 7:

Wie heeft de beste tip om afval te voorkomen?


Week 7 stond in het teken van de beste tips om afval te voorkomen. De deelnemers konden hun tips op het platform plaatsen om andere te inspireren.  De tips van onze deelnemers:  John:Bewust inkopen ...


Week 7 stond in het teken van de beste tips om afval te voorkomen. De deelnemers konden hun tips op het platform plaatsen om andere te inspireren. 

De tips van onze deelnemers: 

John:

Bewust inkopen doen: Denk alvorens je inkopen gaat doen goed na over wat je daadwerkelijk nodig hebt. Maak van te voren een lijstje en probeer je niet te laten verleiden tot impulsieve aankopen. 

Merel: 

Bewust omgaan met plastic: Neem als je naar de supermarkt gaat je eigen plastic zakjes mee voor groente en fruit. Probeer plastic bakjes nogmaals te gebruiken en bestel bij de snackbar zonder plastic bakjes. Patat kan bijvoorbeeld ook gewoon in een papieren zakje worden gedaan. 

Joris: 

Kook zelf: Kies bij het klaarmaken van maaltijden voor verse producten en koop geen pakjes en zakjes. Het is nog gezonder ook! 

Kies voor herbruikbare spullen: In plaats van wegwerp producten. Denk aan herbruikbare alternatieven voor drinkflesjes, luiers, billendoekjes, wattenschijfjes, maandverband etc. 

Ria:

XXL producten: Schaf producten aan in grote hoeveelheden. Veel producten die in een XXL variant verkrijgbaar zijn, zijn lang houdbare producten. 

Kook en vries in: Bij het klaarmaken van maaltijden vries je alles wat je op dat moment niet gebruikt gelijk in. Hierdoor kun je het jezelf makkelijk maken, want als je iets wilt eten is het alleen een kwestie van opwarmen. 

Redactie:

Statiegeldflessen: Koop zoveel mogelijk statiegeldflessen bij het aanschaffen van dranken (frisdrank en bier). Eenmalig glas levert namelijk een hogere milieubelasting op. 

Batterijen: Veel producten werken op batterijen. Maak hierbij zoveel mogelijk gebruik van oplaadbare batterijen in plaats van eenmalige.


Weekopdracht 6:

Hoeveel plastic, glas en papier verzamel je in 1 week?


In week 6 hebben we gekeken naar de materialen papier, glas en plastic. Deze materialen komen niet bij het restafval terecht, maar worden gescheiden ingeleverd. We hebben aan de deelnemers gevraagd ho...


In week 6 hebben we gekeken naar de materialen papier, glas en plastic. Deze materialen komen niet bij het restafval terecht, maar worden gescheiden ingeleverd. We hebben aan de deelnemers gevraagd hoeveel stuks zij in één week verzamelen en hoeveel gewicht dit per categorie oplevert.   

Waar bestaat het materiaal papier voornamelijk uit: reclamefolders, kranten, tijdschriften en verpakkingsmaterialen (karton)

Gewicht: gemiddeld komen de deelnemers uit op 2 kilo, maar er zijn ook deelnemers die rond 1 kilo zitten. Bijvoorbeeld door een NEE sticker op de brievenbus.

Waar bestaat het materiaal glas voornamelijk uit: groente potten, appelmoes potten, flessen wijn, bier en fruitsappen, ontbijtproducten (jam en hazelnootpasta)

Gewicht: gemiddeld komen de deelnemers uit op 800 gram, maar er zat één uitschieter bij van 5.1 kilo.

Waar bestaat het materiaal plastic voornamelijk uit:  Verpakkingen van etenswaren, bekers van o.a. yoghurt, zakjes en deksels. Veel mensen gebruiken hier trouwens de speciale plastic hero zakken voor.

Gewicht: gemiddeld komen de deelnemers uit op 1,5 kilo plastic.

 


Weekopdracht 5:

Welke voedselproducten heb jij nog in de kast liggen?


Week 5 stond in het teken van de voedselproducten die wij in onze voorraadkasten hebben liggen. Het ging met name om de hoeveelheden en de plaats waar ze worden opgeslagen. Niet iedereen gebruikt een ...


Week 5 stond in het teken van de voedselproducten die wij in onze voorraadkasten hebben liggen. Het ging met name om de hoeveelheden en de plaats waar ze worden opgeslagen. Niet iedereen gebruikt een voorraadkast, sommige deelnemers plaatsen de producten in hun keukenlades.

Onze deelnemers zijn geen hamsteraars en leggen over het algemeen geen grote voorraden aan. Daarnaast hebben zij aangegeven dat bijna alle producten die zij aanschaffen ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Veel van de opgegeven producten hebben standaard al een langere houdbaarheidsdatum en kunnen na openen ook nog een behoorlijke tijd mee, zonder te bederven. Voorbeelden hiervan zijn pakken zout, gedroogde kruiden en ingeblikte groenten.


Weekopdracht 4:

Wat is jouw beste kliekjesrecept?


Week 4 stond in het teken van kliekjes. Iedereen kookt wel eens te veel en dan kunnen deze restjes nog prima gebruikt worden. We hebben de deelnemers gevraagd naar hun eigen ultieme kliekjesrecept. Ui...


Week 4 stond in het teken van kliekjes. Iedereen kookt wel eens te veel en dan kunnen deze restjes nog prima gebruikt worden.
We hebben de deelnemers gevraagd naar hun eigen ultieme kliekjesrecept. Uit de reacties van de deelnemers kwam naar voren dat de meeste hun zaakjes goed op orde hebben. Wanneer zij hun warme maaltijd klaarmaken koken zij bewust en afgepast.
Als er al restjes overblijven worden deze gebruikt voor de volgende dag of ingevroren voor een later tijdstip.

De tip die wij als redactie kunnen geven aan iedereen: Maak van je restjes groenten en aardappelen een lekkere pasta of een heerlijke salade.

 


Weekopdracht 3:

Maak een foto van jouw afval als je een warme maaltijd hebt gemaakt


Week 3 stond in het teken van de warme maaltijd. We hebben gekeken naar het afval dat na het bereiden hiervan overbleef. Zowel gft als verpakkingsmaterialen. De bedoeling was om het resultaat op de fo...


Week 3 stond in het teken van de warme maaltijd. We hebben gekeken naar het afval dat na het bereiden hiervan overbleef. Zowel gft als verpakkingsmaterialen. De bedoeling was om het resultaat op de foto te zetten en deze dan op het platform te plaatsen.

Veel van onze deelnemers hadden deze week een makkelijke week. Deelnemers gingen uit eten of hadden nog eten in de diepvries liggen. Hierdoor is het totaal aantal foto's iets lager uitgekomen, namelijk op tien.
Op de foto's waren vooral verpakkingen van plastic en karton te zien, zoals vleesschalen en eierdozen. Deze konden in de plasticbak en de papierbak worden gedaan. Daarnaast hadden mensen wat snijafval en aardappelschillen, die bij het gft horen. Er is haast geen materiaal te zien dat bij het restafval hoort en dat is goed nieuws voor het totaal aantal kilo's deze week!

Gemiddeld kwam het totaal aantal afvalproducten uit op vier stuks.


Weekopdracht 2:

Hoeveel verpakkingen open jij op 1 dag?


De opdracht van deze week stond in het teken van verpakkingen en hoeveel jullie er per dag hebben geopend. Sommige deelnemers hebben dit aantal elke dag opgegeven en andere hebben gekozen voor één dag...


De opdracht van deze week stond in het teken van verpakkingen en hoeveel jullie er per dag hebben geopend. Sommige deelnemers hebben dit aantal elke dag opgegeven en andere hebben gekozen voor één dag.  
De resultaten worden weergegeven in een teller, die het totaal aantal geopende verpakkingen bijhoudt en het gemiddelde per deelnemer.

In totaal zijn er 191 verpakkingen geopend, met een gemiddeld aantal van 11 verpakkingen per deelnemer. Er werden complimenten gegeven aan de deelnemers die bijvoorbeeld maar 1 of 2 verpakkingen per dag openden.  

Er konden ook een aantal tips uit de reacties van de deelnemers worden gehaald om het aantal verpakkingen terug te dringen.

Tip 1: XXL verpakkingen
Sommige producten zijn te koop in XXL verpakkingen.Hierdoor kun je er langer mee doen en gooi je minder vaak een verpakking weg. 

 

Tip 2: Neem je eigen verpakkingen mee
Neem je eigen zakjes en bakjes mee naar de markt. Die kun je bijvoorbeeld gebruiken voor groente en fruit.

 

 

 

 


Weekopdracht 1:

Hoe heb jij jouw afval thuis georganiseerd?


Er zijn heel veel verschillende oplossingen voor afvalscheiding in huis opgegeven door de deelnemers. Van composthoop voor gft tot tassen, zakken, dozen, kratten en bakken. Van groot naar klein en van...


Er zijn heel veel verschillende oplossingen voor afvalscheiding in huis opgegeven door de deelnemers. Van composthoop voor gft tot tassen, zakken, dozen, kratten en bakken. Van groot naar klein en van in huis, de garage tot gemeenschappelijke voorzieningen.